Thujahäck

Thujahäck kallas också “livsträd” på holländska, ett poetiskt namn som passar denna häckväxt väl, eftersom det är ett träd fullt av livskraft. Thuja har en evig ungdom: det gröna barrträdets fräscha utseende väcker uppmärksamhet i många trädgårdar, året runt, eftersom thuja är en vintergrön häckväxt.

I naturen finns thujas främst i USA, Kanada och i delar av Asien. Den nordamerikanska arten, känd som thuja occidentalis, planteras oftast i trädgårdar. Dessutom kan de ofta hittas i europeiska parker och här och där också vilda i vår egen natur. Thuja plicata eller jätte livsträd trivs också bra i det europeiska klimatet och kan nå stora höjder här.

Thuja är en vacker häckväxt som ger din trädgård ett vackert, naturligt utseende. Det finns olika typer av thuja som kan användas som häckväxt. De ger alla en vacker, full och siktsäker häck som erbjuder mycket integritet. De olika thujasorterna är naturligtvis mycket lika. Ändå finns det subtila skillnader. Varje thuja har sin egen karaktär och sitt sätt att använda den bäst. Det finns ett vackert träd i livet för varje trädgård. Med thuja häckväxter kan du skapa både lägre och höga häckar. Atmosfären som en häck av livets träd skapar är magiskt vacker. Har du en större trädgård? Då kan thujaträd också planteras ensamma.

Thuja hela året

Thuja är grön året runt. På vintern får häcken ofta en lite djupare, bronsgrön glans, vilket bidrar till thujas varma utseende. Växten kommer att blomma på våren, vanligtvis i maj och juni. Blomsten består av klara, lätta kottar som återigen ger ett annorlunda utseende: “friskheten” som är så karakteristisk för thuja.

På sommaren kommer thuja att dra full nytta av nederbörden i juli och augusti. Om detta inte görs och det finns längre perioder med torka är det bra att spruta thuja med vatten, precis som de första veckorna efter att du planterat thuja. Grenarna drar också nytta av detta. Sensommaren är beskärningstid – beskär inte i full sol! På hösten byter thuja gradvis färg igen och bronsen återvänder.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *