7 tips för att locka fjärilar

Vem vill inte ha fjärilar i trädgården eller på balkongen?

Fjärilarnas glada fladder, larvernas tillväxt och den mirakulösa metamorfosen från puppa till fjäril. Med en fjärilsvänlig trädgård och du kan uppleva allt på nära håll.

Nedan hittar du 7 tips för att göra din trädgård attraktiv för fjärilar.

1. Ge blommande nektarväxter i din trädgård
Fjärilar letar främst efter nektar. Så ge blommande nektarväxter i trädgården från mars till september. En mycket välkänd är buddleja, fjärilbusken. Men lavendel, himlenyckel, höstaster, kunglig ört och enblommiga ringblommor är också exempel på bra nektarväxter.

2. Placera fjärilsplantorna på en solig plats
Fjärilar är kallblodiga djur. De behöver värmen från solen för att vara aktiv. Fjärilar kommer speciellt att hittas på de soligaste platserna i din trädgård. När du placerar växterna i din trädgård bör du vara uppmärksam på detta. Nektarväxter i skuggan besöks knappt av fjärilar.

3. Ge mat åt larverna
Larver är mycket kräsen. De flesta fjärilar lägger sina ägg på växter som senare kommer att ätas av larven (värdväxter). Vanligtvis är dessa vilda växtarter. Brännässlan är en av de viktigaste värdplanterna. Larver av den lilla räven, påfågelögat, kartan och atalanta lever på den.

4. Skapa en plats för natten
Ge dem en plats för natten, till exempel i döda växtstammar, torra stenmurar, gamla stubbar, kvistar eller mellan halvruttna löv.

5. Häng en fjärilslåda
Med ett fjärilshus, som det här på Bol.com, hjälper du fjärilarna att komma igenom vintern. Häng skåpet på en skyddad plats. Så på en plats i vinden, där det inte kan regna in: detta är vanligtvis vid ingången till öst.

fjäril låda
En fjärilslåda ger skydd för fjärilar.

6. En fin citron
Har du inte plats för fjärilsväxter i din trädgård? Lägg sedan en skål citron i din trädgård. Fjärilar kommer också hit.

7. Attrahera fjärilar med ruttna äpplen eller plommon
Vissa fjärilar som atalantor och påfåglar älskar ruttnande frukt!

Med en fjärilsvänlig trädgård hjälper du inte bara fjärilarna, många andra insekter hittar också en plats att bo.
Och med det gör du också dig själv en tjänst, för med alla dessa djur kommer det att finnas mycket att uppleva i din trädgård.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *