bygga en damm

Att bygga en damm är inte så svårt som du kanske tror. Du måste dock ta hänsyn till ett antal aspekter. Du måste överväga växter, filtrering, pump och andra element som är viktiga för att upprätthålla vattenkvaliteten. I den här artikeln kommer du att upptäcka mer om vad som är viktigt när du bygger en damm.

Typ av dammar
Om du vill bygga en damm måste du först fråga dig själv vilken typ av damm du föredrar. Vill du ha en formell damm som är rektangulär och har en elegant finish? Eller är det meningen att dammen har ett naturligt utseende med många växter? Det tillgängliga utrymmet spelar också en roll i ditt val. I princip kan du välja mellan följande typer:

1. Formell damm (rektangulär, tät kantfinish med sten eller lövträ)
2. Informell damm (runda former, kantning med naturliga material, sluttande väggar)
3. Växtdamm (informell damm med mestadels växter)
4. Simdamm (damm där du kan simma med ett separat växtområde för vattenrening)
5. Förformad damm (polyetenplastdamm)
6. Koi-damm (damm särskilt lämplig för Koi-karp)

Pond liner Pond liner
De flesta dammar är vattentäta med ett speciellt dammfoder. PVC-folie och gummifolie (EPDM) är de vanligaste. Beroende på botten och kvaliteten på dammfodret måste du i de flesta fall också använda ett skyddande underlag. Detta skyddar den värdefulla folien mot rottillväxt och mot vassa stenar som kan orsaka läckage. Dammfodral kan nu skräddarsys helt vid köp. Det är trevligt för då vet du säkert att du inte kommer att ha några problem med läckor.

Välj dammpump
När du ska bygga en damm måste du ta hänsyn till dammpumpen och eventuella rör som måste dras. Helst vill du hålla alla rör utom synhåll så mycket som möjligt. Utbudet av dammpumpar är mycket stort och beror främst på vilken typ av damm du behöver. I en damm med få fiskar och många växter behöver du i allmänhet inte en sådan tung pump. I en Koi-damm eller annan formell damm med inte så många växter behöver du i allmänhet ett större filter och därmed en större pump. Valet av pump beror därför på dammens innehåll, vilken typ av damm och vilken typ av filter du använder.

Dammfilter
Dammfilter spelar en viktig roll för att upprätthålla den biologiska balansen. Visst i dammar med få eller inga växter kan du inte göra utan biologisk filtrering. Utan filter kommer du snabbt att få grönt vatten och mängden syre sjunker snabbt. Fisk kan inte leva utan syre och inte heller bakterierna i vattnet som behöver syre för att reproducera sig. Tillsammans med pumpen ger filtret luftning och filtrering av vattnet och upprätthåller också bakteriekulturen så att vattnet förblir klart och friskt. Populära filter för dammen är: tryckfilter, bankfilter, genomströmningsfilter och flerkammarfilter.

Läs mer om dammfilter.

 

dammväxter väljer dammväxter
I nästan varje damm, med undantag för en Koi-damm, finns det växter. De tjänar inte bara ett estetiskt syfte utan är väsentliga för vattenkvaliteten. Växterna i dammen, tillsammans med andra levande organismer, ser till att vattnet förblir klart och att du inte får en grön soppa av flytande alger. Dessutom kan fisk, grodor, salamandrar och andra vattenlevande djur gömma sig väl mellan växtdelarna och blommorna lockar alla typer av insekter som fjärilar och bin. I en Koi-damm kommer du att se få växter eftersom fisken antingen äter dem eller krossar dem helt. I en informell damm är både syresättande växter och träskväxter viktiga. Kommer du att bygga en damm och vill du veta vilka dammväxter som är bäst att välja?

Förformat damm
Vill du ha en damm som inte är för stor som är lätt att placera? Då kan en förformad damm vara något för dig. Du behöver inte arbeta med dammfoder med dessa typer av dammar, och att begrava en sådan damm är inte heller svårt. Förformade dammar är numera gjorda av polyeten. Detta är en typ av plast som är stark och hållbar och du kan vara säker på att du inte kommer att ha några läckor de närmaste trettio åren. Nackdelen med en förformad damm är att du inte själv kan bestämma formen och att innehållet vanligtvis är ganska begränsat (högst 3000 liter).

Bygg en simdamm
Du kan se en simdamm som en kombination av en växtdamm och en pool. Vattnet behandlas inte kemiskt som i en traditionell pool, utan filtreras biologiskt av växter som ligger i ett separat träskområde. En simdamm är perfekt om du har mycket utrymme och gillar att simma i naturliga vatten. Du behöver inte arbeta med kemikalier och byggandet av en simdamm är också många gånger billigare än byggandet av en pool.

 

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *